Auto-examinarea regulata a pielii ne poate salva viata !
Cum si cat de des ar trebui sa o facem ? Ce ar trebui sa ne trimită la dermatolog ?
Depistarea precoce a cancerelor este in continuare modalitatea de tratament cea mai eficienta si cea mai economica. Daca acest lucru este dificil in cazul cancerelor organelor interne si necesita investigatii complexe, in cazul cancerelor de piele acest aspect poate fi mult mai facil. Simpla inspectie cutanata, examinarea cu ajutorul dermatoscopului si o eventuala biopsie transeaza rapid diagnosticul.
De ce ajung totusi multe persoane la medic cu cancere ale pielii in stadii avansate?
O explicatie este absenta simptomelor in stadiul incipient. Cancerul incipient nu doare, nu sangereaza, nu prezinta mancarimi.
Semne discrete exista: aparitia unei pete de alta culoare, a unui excrescente, nodul, eroziuni sau schimbarea brusca a unei alunite/semn din nastere sau din copilarie, alunite nou aparute, etc. Unii dintre noi nu le remarcam, mai ales daca sunt situate pe zone unde nu le putem vedea direct, altii consideram ca daca nu ne deranjeaza, nu este cazul sa mergem la medic.
O a treia categorie, cand e vorba de alunite si semne, sunt adepti ai ideii ca “daca umblu la ele se cancerizeaza”. Inca auzim in cabinet acest lucru aproape zilnic. Vin si cu argumente: ’’cineva si-a scos alunita si s-a transformat in cancer’’.
Unde este logica? S-a transformat dupa ce a fost excizata corect si complet ? Nu! In momentul exciziei alunita era de fapt cancer.
Ce este de facut ?