Cabinet medical Dr. Mihalceanu - Dermato-venorologie & Stomatologie Timisoara Centrul medical
Doctor Mihalceanu
Dermato-venerologie & stomatologie
Timisoara

Depistare precoce cancer piele- autoexaminare periodica

Auto-examinarea regulata a pielii ne poate salva viata !

Cum si cat de des ar trebui sa o facem ? Ce ar trebui sa ne trimită la dermatolog ?

 

Depistarea precoce a cancerelor este in continuare modalitatea de tratament cea mai eficienta si cea mai economica.  Daca acest lucru este dificil in cazul cancerelor organelor interne si necesita investigatii complexe, in cazul cancerelor de piele acest aspect poate fi mult mai facil. Simpla inspectie cutanata, examinarea cu ajutorul dermatoscopului  si o eventuala biopsie transeaza rapid diagnosticul.

 

De ce ajung totusi multe persoane la medic cu cancere ale pielii in stadii avansate?

 

O explicatie este absenta simptomelor in stadiul incipient. Cancerul incipient nu doare, nu sangereaza, nu prezinta mancarimi.

 

Semne discrete exista: aparitia unei pete de alta culoare, a unui excrescente, nodul, eroziuni sau schimbarea brusca a unei alunite/semn din nastere sau din copilarie, alunite nou aparute, etc. Unii dintre noi nu le remarcam, mai ales daca sunt situate pe zone unde nu le putem vedea direct, altii consideram ca daca nu ne deranjeaza, nu este cazul sa mergem la medic.

 

O a treia categorie, cand e vorba de alunite si semne, sunt adepti ai ideii ca “daca umblu la ele se cancerizeaza”. Inca auzim in cabinet acest lucru aproape zilnic. Vin si cu argumente: ’’cineva si-a scos alunita si s-a transformat in cancer’’.

 

Unde este logica? S-a transformat dupa ce a fost excizata corect si complet ? Nu! In momentul exciziei alunita era de fapt cancer.

 

Ce este de facut ?

 

  • - Autoexaminarea pielii: atenta, periodica (la o luna interval), directa in zonele accesibile sau  in oglinda/cu 2 oglinzi in zonele neaccesibile direct privirii
  •  
  • - Prezentarea de urgenta la dermtolog la sesizarea de modificari sau la un consult de screening anual chiar daca nu am sesizat nimic deosebit pe pielea noastra.

 

 

Dermato-venerologie Problemele tale si-au gasit solutia
Depistare precoce cancer piele- autoexaminare periodica