Incidenta cancerelor pielii a crescut alarmant in ultimul timp. Dintre acestea cea mai agresiva evolutie o prezinta melanomul. Riscul in timpul vietii de a face un melanom este de 1 caz la 60 de indivizi, o crestere de 2000% fata de 1930.
Ca si in cazul cancerelor cu alta localizare, succesul tratamentului depinde de diagnosticarea cat mai precoce a acestor leziuni. Cancerele de piele nu prezinta o simptomatologie alarmanta (durere, sangerare, mancarime, ulcerare) decat in faze foarte avansate de evolutie. Tratamentul in aceasta etapa este dificil si in cazul melanomului doar prelungeste cu putin viata pacientului.
De aceea este esential un diagnostic precoce. Acesta implica prezentarea periodica anuala la un consult dermatologic de rutina si examinarea dermatoscopica a leziunilor.
Dermatoscopul este in esenta un instrument optic care permite vizualizarea in vivo si neinvaziv a leziunilor pigmentare ale pielii, crescand astfel acuratetia diagnosticului clinic. Cel mai important aport il aduce la diagnosticul precoce al melanomului malign, dar si alte tipuri de cancere cutanate cum este carcinomul bazocelular pigmentar sau leziuni benigne (verucile seboreice, angioame, lentigo actinic) pot fi diagnosticate mai usor cu ajutorul dermatoscopiei.
Prin intermediul dermatoscopului putem observa detalii care nu sunt sesizate cu ochiul liber, ceea ce face posibil un diagnostic precoce si grabeste astfel intr-un mod salutar tratamentul (excizia chirurgicala) leziunilor maligne, sau conduce la evitarea unor excizii chirurgicale largi, inutile in cazul leziunilor benigne.
Dermatoscopia digitala in plus fata de dermatoscopia clasica ofara facilitatea de a fotografia imaginea dermatoscopica a leziunii si a o pastra ca document obiectiv si termen de comparatie cu imagini dermatoscopice obtinute la examinari ulterioare. Acest lucru este util pentru ca evolutia in timp a aspectului leziunii este un criteriu de diagnostic mai important decat aspectul leziunii la un moment dat.
Cum decurge examinarea dermatoscopica.
Medicul examineaza mai intai clinic intreaga suprafata cutanata si mucoasele in vederea identificarii leziunilor suspecte. Ulterior se examineaza toate leziunile pigmentare dermatoscopic si se intocmeste o harta corporala a acestora (se marcheaza pe harta corpului). Se calculeaza un scor dermatoscopic pentru fiecare leziune in parte (in cazul medicilor cu experienta indelungata nu este neaparat necesar acest lucru).
Pot aparea urmatoarele situatii:
- In cazul alunitelor care prezinta cea mai mica suspiciune de malignizare se recomanda sa fie excizate chirurgical si supuse examenului anatomopatologic.
- Leziunile asimetrice care nu intrunesc insa criteriile de malignitate sunt fotografiate si stocate. Pacientul revine pentru reexaminare clinica si dermatoscopica in 3- 6 luni, cand se vor compara imaginile de la cele doua examinari. Daca nu apar modificari se efectueaza control periodic la 6-12 luni. Daca apar modificari leziunea are indicatie de excizie chirurgicala.
- Daca pacientul nu prezinta alunite atipice se recomanda un control anual la dermatolog.
Totodata se explica pacientului:
- masurile profilactice pentru a scadea riscul de aparitie a cancerelor cutanate
- metoda de autoexaminare si criteriile de urmarire ale alunitelor, menite sa creasca vigilenta si sa trimita pacientul in timp util la medic.