Depistarea precoce a cancerului de piele, dat fiind accesibilitatea acesteia (peiele este la “vedere’’) este teoretic mult mai usoara decat a oricarui alt tip de cancer. Trebuie totusi indeplinita o conditie esentiala si anume ca pacientul sa vina la timp la consult.
Ce inseamna la timp ? O prima examinare poate incepe chiar la varsta copilariei sau adolescentei, mai ales in cazul persoanelor cu multe alunite. Ulterior specialistul dermatolog, in functie de factorii de risc pe care ii are pacientul, v-a stabili un protocol de uramarire pe termen scurt (3- 6 luni) in caz de leziuni atipice sau pe termen lung (la 1 - 2 ani interval). Chiar si in absenta unui alt factor de risc, dupa varsta de 40 - 50 ani, deoarece incidenta cancerelor de piele creste exponential cu varsata, un consult anal este bine venit.
Factori de risc pentru cancerul de piele sunt:
Vârsta: riscul de cancer de piele crește odată cu vârsta, ceea ce se datorează probabil expunerii acumulate la radiațiile UV. Dar cancerele de piele pot fi găsite și la persoanele mai tinere care petrec mult timp la soare.
Sexul: Barbatii sunt de aproximativ doua ori mai susceptibili de a dezvolta carcinoame bazocelulare si au de trei ori mai multe sanse de a dezvolta carcinoame scuamocelulare, decat femeile.
Tipul pielii: Caucazienii au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele decât non-albii. Riscul este, de asemenea, mai mare la persoanele cu păr blond sau roșcat, ochi albastri sau verzi, piele care se arde la soare sau pistruiatii.
Alunitele: Cele mai multe alunite sunt inofensive și nu vor dezvolta niciodată cancer, dar numărul mare de alunite crește riscul de apariție a melanomului. Prezența nevilor displazici (aluninte de dimensiuni mai mari, asimetrice) poate, de asemenea, crește riscul, cu 10%.
Imunosupresia: Condițiile care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi anumite infectii virale, terapia imunosupresiva asociata afectiunilor autoimune sau transplantului de organe, pot crește riscul de cancer de piele.
Predispozitia genetica
Modul de viata