Cabinet medical Dr. Mihalceanu - Dermato-venorologie & Stomatologie Timisoara Centrul medical
Doctor Mihalceanu
Dermato-venerologie & stomatologie
Timisoara

Factorii de risc pentru cancerul de piele

Depistarea precoce a cancerului de piele, dat fiind accesibilitatea acesteia (peiele este la “vedere’’) este teoretic mult mai usoara decat a oricarui alt tip de cancer. Trebuie totusi indeplinita o conditie esentiala si anume ca pacientul sa vina la timp la consult.

Ce inseamna la timp ? O prima examinare poate incepe chiar la varsta copilariei sau adolescentei, mai ales in cazul persoanelor cu multe alunite. Ulterior specialistul dermatolog, in functie de factorii de risc pe care ii are pacientul, v-a stabili un protocol de uramarire pe termen scurt (3- 6 luni) in caz de leziuni atipice sau pe termen lung (la 1 - 2 ani interval). Chiar si in absenta unui alt factor de risc, dupa varsta de 40 - 50 ani, deoarece incidenta cancerelor de piele creste exponential cu varsata, un consult anal este bine venit.

 

 

Factori de risc pentru cancerul de piele sunt:

 

Vârsta: riscul de cancer de piele crește odată cu vârsta, ceea ce se datorează probabil expunerii acumulate la radiațiile UV. Dar cancerele de piele pot fi găsite și la persoanele mai tinere care petrec mult timp la soare.

 

Sexul: Barbatii sunt de aproximativ doua ori mai susceptibili de a dezvolta carcinoame bazocelulare si au de trei ori mai multe sanse de a dezvolta carcinoame scuamocelulare, decat femeile.

 

Tipul pielii: Caucazienii au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele decât non-albii. Riscul este, de asemenea, mai mare la persoanele cu păr blond sau roșcat, ochi albastri sau verzi, piele care se arde la soare sau pistruiatii.

 

Alunitele: Cele mai multe alunite sunt inofensive și nu vor dezvolta niciodată cancer, dar numărul mare de alunite crește riscul de apariție a melanomului. Prezența nevilor displazici (aluninte de dimensiuni mai mari, asimetrice) poate, de asemenea, crește riscul, cu 10%.  

 

Imunosupresia: Condițiile care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi anumite infectii virale, terapia imunosupresiva asociata afectiunilor autoimune sau transplantului de organe, pot crește riscul de cancer de piele.

 

Predispozitia genetica

  • Antecedente familiale și / sau personale: Persoanele cu unul sau mai mulți părinți sau frați cu cancer de piele pot prezenta un risc crescut. Persoanele care au fost diagnosticate anterior cu cancer de piele au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta boala din nou.
  • Persoane cu afectiuni moștenite cum ar fi xeroderma pigmentosum (deficienta a pielii de a repara daunele UV), prezintă un risc crescut de a dezvolta cancere cutanate inca de la varsta copilariei.

 

Modul de viata

  • Fumatul: fumatorii au mai multe sanse de a dezvolta cancere scuamoase, mai ales pe buze.
  • Expunerea chimică la anumite substanțe (arsenic, gudron industrial, cărbune, parafină și anumite tipuri de ulei) pot crește riscul pentru unele tipuri de cancere.
  • Expunerea la radiații UV: arsurile solare frecvente, în special când s-au produs în timpul copilariei, cresc riscul de apariție a melanomului.  Persoanele care lucrează în aer liber în timpul zilei, sau care iși petrec o mare parte din timpul liber afara, fara a utiliza protectie UV, sunt expuse unui risc sporit. Persoanele care utilizeaza paturi de bronzare au un risc crescut de apariție a cancerului de piele.

 

 

 

 

sindromul nevilor displazici

Dermato-venerologie Problemele tale si-au gasit solutia
Factorii de risc pentru cancerul de piele