Cabinet medical Dr. Mihalceanu - Dermato-venorologie & Stomatologie Timisoara Centrul medical
Doctor Mihalceanu
Dermato-venerologie & stomatologie
Timisoara

In Timisoara, epilarea definitiva IPL sub supravegherea dermatologului

Epilarea cu ajutorul luminii intens pulsate (IPL) are la baza principiul fototermolizei selective: lumina cu o anumita lungime de unda este absorbita preferential de catre pigmentul din tija firului de par,. Energia luminii este transformata in energie termica si distruge foliculul pilos si celulele din jur raspunzatoare de nutritia firului de par fara a leza tesutul inconjurator.

 

Indicatiile epilarii IPL sunt:

  • pilozitatea in exces la nivelul fetei la femei constitutionala, sau secundara unor tulburari hormonale (hirsutism)
  • pilozitatea normala de la nivelul oricarei zone (axilar, inghinal, coapse, gambe, brate, etc) la femei, ca metoda alternativa la tratamentele clasice (ceara, lama, aparate de smulgere)
  • pilozitatea normala la barbati pe zone unde se doreste o reducere permananta a acesteia (piept, spate, gat, etc)
  • pseudofoliculita cu orice localizare (inflamatie in jurul firelor de par cauzata de cresterea acestora sub piele) la femei si barbati

 

Probabil ca va intrebati de ce este nevoie de un dermatolog pentru epilare definitiva IPL. Aceasta poate fi o procedura lipsita de riscuri doar daca se respecta anumite conditii. 
    Selectia riguroasa a persoanelor care pot efectua acest tratament este esentiala si implica cunostinte medicale de specialitate care nu le are de regula un simplu operator din saloanele de infrumusetare. De exemplu tratamentele IPL sunt contraindicate la persoane cu anumite afectiuni cronice, consum de medicamente fotosensibilizante, expuneri recente la soare/aparate cu ultraviolete sau creme autobronzante, sarcina, coexistenta altor leziuni pe zona de tratat, etc. In alte situatii este necesara si o corectie a cauzei subiacente care a condus la prezenta anormala a parului in anumite zone.
    Alegerea parametrilor aparatului cu care se efectueaza epilarea definitiva IPL atat pentru a obtine rezultate optime cat si pentru a evita efectele nedorite este in functie de tipul de piele si par al fiecarui individ ceea ce implica din nou posesia unor cunostinte aprofundate despre anatomia, fiziologia si patologia pielii si parului.

   In Timisoara la Centrul Medical Dr Mihalceanu intreaga gama de tratamente IPL inclusiv epilarea definitiva IPL se efectueaza sub supravegherea  specialistului dermatolog in conditii de maxima siguranta.

Care sunt efectele secundare ?
Daca sunt indeplinite conditiile de selectie corecta a pacientilor si a parametrilor de lucru ai aparatului, epilarea definitiva IPL prezinta un risc scazut de efecte  nedorite. In caz contrar pot apare veziculatie (arsuri), hipo sau hiperpigmentari, foliculite, reactivarea unei infectii herpetice, esec in obtinerea efectului dorit. De aceea va sfatuim sa optati pentru efectuarea unui astfel de tratament sub supraveghere medicala.
 

efect nedorit dupa epilare IPL in salon cosmetic

(efect secundar dupa epilare IPL efectuta in salon cosmetica)

 

 

Inainte de inceperea unui tratament IPL veti beneficia de o consultatie gratuita in care in urma examenului clinic si a anamnezei se va stabili daca nu aveti contraindicatii pentru un astfel de tratament. In cadrul primei sedinte de tratament specialistul dermatolog va stabili parametrii de lucru ai aparatului si va urmari reactia pielii la tratament. Tratamentul propriu zis poate fi efectuat de asistenta medicala. La urmatoarele sedinte veti fi mai intai examinat de medic pentru a evalua efectul tratamentului in functie de care se ajusteaza parametri dispozitivului IPL.

Numarul total de sedinte necesare unui tratament complet este aproximativ 10. Se optine o reducere a densitatii firelor de  par de 70 - 80 % . Pentru mentinerea rezultatelor pe termen lung este necesar sa se efectueze cate o sedinta de intretinere o data pe an.

 

De ce sunt necesare mai multe sedinte de tratament ?
  Doar parul aflat in faza de crestere poate fi taratat. Procentul de par aflat in procesul de crestere este variabil intre 10-70% in functie de regiunea corpului supusa tratamentului. Pentru a obtine rezultate optime sunt necesare mai multe sedinte de tratament, in functie de grosimea firului de par, culoarea acestuia, zona anatomica tratata si tipul de piele al pacientului. Pentru majoritatea pacientilor sunt suficiente 10 sedinte la interval de aproximativ 4 saptamani. Parul de pe fata si mai ales mustata la femei, fiind consecinta unor  tulburari hormonale necesita mai multe sedinte  terapeutice si eficienta lor este mai mica.
  Dupa prima sedinta de tratament, la cei mai multi dintre pacienti, se obtine o reducere a densitatii firelor de par, iar parul care creste este mai subtire. Multi cercetatori apreciaza ca dupa prima sedinta de epilare IPL se obtine o sincronizare a fazelor de crestere ale firelor de par ceea ce face ca urmatoarele sedinte sa fie mai eficiente.
  Parul inchis la culoare este epilat cel mai eficient, datorita concentratiei mari de pigment melanic, care determina un maximum de absorbtie si de conversie a luminii IPL in caldura.
Parul deschis la culoare  este mai putin pretabil la epilat, deoarece are mai putina melanina, iar parul carunt sau alb nu poate fi epilat.
  Epilarea de lunga durata IPL produce un grad redus de durere, pe care cei mai multi dintre pacienti o descriu ca fiind moderata si acceptabila. Durerea este mai intensa la cei cu pielea inchisa la culoare si la cei cu par des, inchis la culoare, deoarece energia emisa de IPL este absorbita de pigmentul din piele cit si de cel din par.

Pregatirea pacientilor pentru tratament

    Pacientii trebuie sa nu se bronzeze cu 1 luna inaintea inceperii tratamentului si pe tot parcursul tratamentului.
    Evitarea expunerii la lumina solara pentru 4-5 zile, deoarece imediat dupa tratamentul de epilare IPL pielea este mai sensibila la UV. Se vor folosi creme ecran solar cu putere de protectie mare SPF +30 ( +50).
    Pacientul va rade parul de pe zona tratata cu o zi inaintea sedintei de  tratament, lungimea optima in momentul tratamentului fiind de 1 - 2 mm
    Nu se recomanda smulgerea radacinii firului de par prin folosirea de ceara sau aparate care epileaza prin zmulgere cel putin 4 saptamani inainte de sedinta de epilare pentru a dispune de cat mai multi foliculi pilosi care sa fie distrusi de raza IPL.
    In ziua tratamentului nu se vor aplica pe zona de tratat deodorante, parfumuri, produse de aromaterapie.

De ce “creste” parul dupa tratament ?
IPL actioneaza doar pe bulbul ( radacina) firului de par fara a se produce vaporizarea firului (tijei pilare). Radacina firului de par distrusa ramane atasata de epiderm si pe masura ce epidermul se inoieste din profunzime, parul este impins spre inafara si sufera un proces de aparenta ˶ crestere ̋ pana in momentul in care bulbul distrus va ajunge la suprafata pielii si va cadea definitiv (cam in 2- 3 saptamani dupa sedinta de epilare IPL).
Daca radacina firului de par a fost distrusa, dupa tratament firul de par se poate indeparta usor, nedureros,  prin tragerea cu o penseta . Un inel rosu poate aparea in jurul fiecarui folicul pilos si poate persista citeva minute dupa tratament. Aceste doua aspecte sunt indicii valoroase dar nu sunt prezente intotdeauna. Rezultate benefice se observa si la cazurile la care aceste doua semne nu sunt prezente.
 

epilare pe termen lung

Dermato-venerologie Problemele tale si-au gasit solutia
In Timisoara, epilarea definitiva IPL sub supravegherea dermatologului