Cabinet medical Dr. Mihalceanu - Dermato-venorologie & Stomatologie Timisoara Centrul medical
Doctor Mihalceanu
Dermato-venerologie & stomatologie
Timisoara

Sunt alunitele periculoase?

Aluniţe, sau semne de frumuseţe (nevi nevoceluleri în termeni medicali), avem cu toţii în număr mai mare sau mai mic. Puţini dintre noi ştim însă că ele pot fi precursorii unui cancer de piele foarte agresiv denumit melanom. Incidenţa acestui cancer a crescut îngrijorator în ultimul timp, dar depistarea lui precoce poate duce la o rată de vindecare de peste 90%, pe când depistat tardiv este fatal de cele mai multa ori.


Dintre factorii care favorizeaza aparitia unui melanoma cei mai importanti sunt:
    ereditatea
    expunerea la radiaţii ultraviolete naturale (soarele) sau artificiale (solar).

Radiatiile ultraviolete promoveaza alterarea celulară si apariţia unui melanom pe o leziune preexistentă (nev nevocelular, lentigo) sau de novo (fara o leziune preexistenta).
 

De aceea este bine să:
    evitam expunerea la soare în timpul amiezii (între orele 11 si 15),
    evitam arsurile solare prin expunerea bruscă si de lungă durată,
    folosim fotoprotecţie vestimentară si creme antiactinice cu un factor de protectie minimum 15. Aceste măsuri trebuie luate încă din copilarie, pentru că efectul radiaţiei ultraviolete se cumulează de la un an la altul.

Un rol important în depistarea precoce a unei melanom îl are autoexaminarea periodica a pielii la un interval de 4-6 săptămâni. Dacă observam că una dintre alunite s-a modificat, sau au apărut leziuni noi este necesar sa ne prezentam la un consult dermatologic.
Chiar daca nu sesizam modificari, un consult dermatologic de rutină anual este extrem de bine venit.

Alunitele pot fi congenitale (prezente la naştere) sau dobândite (apar după primele 6-12 luni de viaţă). Ele cresc odată cu cresterea corpului si cele dobindite regresează la o vârstă înaintată. Au o suprafaţă omogenă, cu margini net delimitate, regulate, iar culoarea poate fii brun deschis sau brun închis . Numarul mare de aluniţe indică un risc  mai crescut de melanom.

Două aspecte trebuie să ne atragă atenţia când ne autoexaminam:

  -  aparenţa atipică: coloraţie foarte închisă (negru), sau neuniformă, margini neregulate, o prostă demarcatie de pielea înconjuratoare, topografie asimetrică neomogenă si dimensiuninea mai mare de 5mm.
  -   evoluţia atipică: schimbarea rapidă si bruscă a mărimii, culorii şi topografiei unei aluniţe.

 

supravegherea alunitelor regula ABCDE

In copilarie şi în special în perioada pubertăţii aluniţele cresc proporţional cu creşterea regiunii anatomice pe care sunt situate, toate în acelaşi timp. Modificarea doar a uneia dintre ele în sensul anterior menţionat trebuie să ne trimită de urgenţă la un consult de specialitate.


Dermatologul va hotarâ dacă se impune excizia chirurgicală a aluniţei în cauză. Pentru un diagnostic mai exact, dermatologii se pot folosi de dermatoscop (un instrument care mareşte de 10 ori şi permite observarea dispoziţiei pigmentului melanic). Inregistrarea digitală a imaginii oferite de dermatoscop (dermatoscopie digitală), alaturi de fotografia medicală poate servii şi la urmarirea aluniţelor cu risc, deoarece nici dermatoscopia nu poate în cazuri foarte precoce să traşeze diagnosticul la o singură examinare. Repetarea investigaţiei după un anumit interval de timp poate decela modificari subtile nesesizabile cu ochiul liber si deci poate pune un diagnostic precoce.

Ideea că nu este bine “să umbli” la aluniţe este din păcate foarte răspândită şi printre medici nu numai printre pacienţi. Această idee este complet gresită pentru că un melanom excizat în stadiu incipient este curabil, pe când în stadiu avansat evoluţia este prea puţin influenţată de excizia chirurgicală. De aceea o aluniţă cu aparenţă sau evoluţie atipică trebuie excizată şi supusă examenului anatomopatologic.

Alte indicaţii de excizie chirurgicală sunt:
    - aluniţe situate în zone greu accesibile autoexaminării (scalp si perineu) chiar dacă nu prezintă aparenţă atipică.
   -  aluniţe foarte închise la culoare situate pe palme, tălpi, patul unghial, mucoasa bucală sau genitală
   -  aluniţe situate pe zone supuse unor iritaţii fizice continue (de catre cureaua de pantaloni, gulerul camaşi, breteaua de sutien etc) sau care au fost traumatizate.
   -   raţiuni cosmetice.

Ca o concluzie aluniţele nu sunt periculoase dacă nu facem exces de soare, ne autoexaminăm periodic si ne prezentăm la cel mai mic semn de alarmă la medic.

Dermato-venerologie Problemele tale si-au gasit solutia
Sunt alunitele periculoase?