Va stam la dispozitie cu modalitati noi de tratament a unor leziuni cutanate ca urmare a achizitiei unui dispozitiv IPL. Acest lucru este posibil datorita unui proiect demarat de Centrul Medical Dr Mihalceanu (Timisoara), co-finanţat de Uniunea Europeană prin REGIO-Programul Operaţional Regional.
Care este principiul de functionare al dispozitivelor IPL ?
Aparatul înglobează tehnologie de ultimă generaţie care foloseşte radiaţia luminoasa cu lungime de undă controlată (procedeu denumit fototermoliza selectivă sau IPL - intense pulsed light) pentru ţintirea diverselor structuri ale pielii. Alfel spus anumiti cromofori (melanina, hemoglobina) din structura pielii absorb preferential lumina cu o anumita lungime de unda, energia luminii se transforma in caldura si distruge tintit doar tesutul cutanat care contine cromoforul fara a leza pielea din jur.
Ce afecţiuni se tratează prin procedeul de fototermoliză selectivă ?
Această terapie este indicată pentru tratamentul urmatoarelor afecţiuni:
leziuni vasculare: cuperoza/ rozaceea, venectaziile fine, angioamele stelate etc. [ citeste mai mult... ]
leziuni pigmentare benigne: lentigo actinic, efelidele, melasma (petele cafenii produse de soare pe ten). [ citeste mai mult... ]
fotoîmbătrânirea prematură a pielii [ citeste mai mult... ]
acnea vulgară inflamatorie [ citeste mai mult... ]
De asemenea permite şi realizarea epilării definitive a parului nedorit [ citeste mai mult... ]
Care sunt avantajele acestor modalitati de tratament ?
abordare blânda, neinvazivă a diverselor probleme cutanate, fără o deteriorare a aspectului pielii.
după tratament nu este necesară o perioadă de repaus, pacientul se poate întoarce imediat la activităţile cotidiene,
rezultate de lungă durată sunt obţinute după un număr mic de şedinţe
Cum se realizează un tratamen IPL in clinica noastra?
Indicatia de tratament decurge din stabilirea diagnosticului in urma unui consult efectuat de medicul dermatolog. In cadrul consultului sunt discutate toate optiunile de tratament cu avantajele si dezavantajele lor, si se alege de comun acord varianta cea mai potrivita pentru fiecare pacient.
In cazul in care se opteaza pentru tratament cu lumina intens pulsata se stabileste:
daca nu exista contraindicatii (anumite boli cronice, consum de medicamente fotosensibilizante, expunerile recente la soare/aparate cu ultraviolete sau creme autobronzante, sarcina, coexistenta altor leziuni pe zona de tratat)
fototipul de piele, (la care se adauga in cazul epilarii culoarea si grosimea firului de par)
lungimea de unda a luminii cu care se va efectua tratamentul in functie de tipul de leziune si tipul de piele
cum decurge tratamentul, numarul de sedinte necesare si se explica reactiile posibile post tratament
La prima sedinta de tratament se efectueaza initial un test administrand 2-3 pulsuri de lumina pe o zona limitata a pielii. Rolul acestuia este de a testa reactia pielii fiecarui pacient la IPL si de a stabili intensitatea luminii cu care se va efectua tratamentul.
Propriuzis tratamentul se desfasoara astfel: se aplica un gel pe suprafata cutanata dupa care cu ajutorul unei piese de mana aflata in contact cu tegumentul se administreaza lumina cu lungimea de unda necesara pana se trece peste intreaga suprafata de tratat.
Tratamentul are durata variabila in functie de suprafata de piele tratata. In timpul acestuia pacientul simte o senzaţie de căldură locală, ca nişte mici intepaturi, senzatia fiind atenuata de contactul cu cristalul rece al piesei de mana. In final se aplica o lotiune cicatrizanta si o crema fotoprotectoare.
Reactii post tratament
Imediat după tratament, poate să persiste o uşoara senzaţie de arsura (asemanatoare celei postsolare), posibil însoţita de un uşor edem al zonei. Fenomenele dispar în 2-24 de ore, iar pentru reducerea disconfortului se potate aplica gheaţa pe zona tratata.
Recomandari dupa tratament
Evitarea expunerii la soare, aparate de ultraviolete sau creme autobronzante înainte cu 4-6 saptamani şi pe toata durata tratamentului.
Aplicarea unei creme cu factor de protecţie solară (SPF peste 30) pe zonele inevitabil expuse la soare
Pana când dispare roşeaţa pielii posttratament nu este recomandată aplicarea cosmeticelor pe aria tratată.
Inotul în piscine cu clor, sauna sau activitatile care cauzeaza transpiratie excesiva sunt de evitat.
Nu sunt recomandate tratamentele de peeling sau cremele exfoliante aplicate pe acea zonă, timp de 2 săptămâni după tratamentul cu IPL.