Cabinet medical Dr. Mihalceanu - Dermato-venorologie & Stomatologie Timisoara Centrul medical
Doctor Mihalceanu
Dermato-venerologie & stomatologie
Timisoara

Tratamentul xantelasmelor (depozite sau pungi de colesterol)

Xantelasmele (depozite sau pungi de colesterol) sunt placi galbene care apar cel mai frecvent la nivelul ploapelor superioare sau/si inferioare si fac parte din categoria mai larga a xantoamelor (depozite de grasimi in piele). In jumatate din cazuri pacientii cu xantelasme prezinte  nivele crescute ale lipidelor din sange (hiperlipidemie tip II). Comform unor studii de specialitate xantelasmele sunt factori predictori pentru riscul de infarct miocardic, boala ischemica cardiaca si ateroscleroza severa.

Sunt ceva mai frecvente la femei si debuteaza cel mai adesea in decada a cincia de viata.

Tratamentul acestor depozite/pungi de colesterol consta in indepartarea lor chirurgicala sau cu ajutorul laserului CO2, electro/radiocauterului, cauterizare chimica sau crioterapie. Alegerea metodei depinde de dimensiuni, numar, localizare, experienta clinicianului.

La Centrul Medical Dr Mihalceanu rezolvarea xantelasmelor se efectueaza uzual prin excizie chirurgicala cand sunt de dimensiuni mai mari, sau prin radioexcizie la dimensiuni mici. Rezultatele estetice sunt excelente, vindecarea se produce cel mai adesea fara cicatrice.

Concomitent recomandam pacientului evaluarea profilului lipidic din sange si in functie de rezultat regim alimentar scazut in grasimi, exercitii fizice, medicamente hipolipemiante daca e cazul, supravegherea functiei cardiace. Adesea colaboram cu medici specialisti nutritionisti si cardiologi.
 

xantelasme excizate radiochirurgical

xantelasme radiochirurgie

Dermato-venerologie Problemele tale si-au gasit solutia
Tratamentul xantelasmelor (depozite sau pungi de colesterol)