Cabinet medical Dr. Mihalceanu - Dermato-venorologie & Stomatologie Timisoara Centrul medical
Doctor Mihalceanu
Dermato-venerologie & stomatologie
Timisoara

Epilarea pe termen lung a aprului nedorit cu IPL


Epilarea  pe termen lung a parului nedorit cu IPL
 


Practic, epilarea cu ajutorul IPL urmareaste sa distruga foliculul pilos si celulele din jur raspunzatoare de nutritia acestuia. Acest lucru se realizeaza prin absortia luminii preferential de catre pigmentul de la nivelul radacinii firului de par.
Doar parul aflat in faza de crestere poate fi taratat. Procentul de par aflat in procesul de crestere este variabil intre 10-70% in functie de regiunea corpului tratata. Pentru a obtine rezultate optime sunt necesare mai multe sedinte de tratament, in functie de grosimea firului de par, culoarea acestuia, zona anatomica tratata si tipul de piele al pacientului. Pentru majoritatea pacientilor sunt suficiente 8 sedinte la interval de aproximativ 4 saptamani. Parul de pe fata si mai ales mustata la femei, fiind consecinta unor  tulburari hormonale necesita mai multe sedinte  terapeutice si eficienta lor este mai mica.
Dupa prima sedinta de tratament, la cei mai multi dintre pacienti, se obtine o reducere a densitatii firelpor de par, iar parul care creste este mai subtire. Multi cercetatori apreciaza ca dupa prima sedinta de epilare IPL se obtine o sincronizare a fazelor de crestere ale firelor de par ceea ce face ca urmatoarele sedinte sa fie mai eficiente.
Parul inchis la culoare este epilat cel mai eficient, datorita concentratiei mari de pigment melanic, care determina un maximum de absorbtie si de conversie a luminii IPL in caldura.
Parul deschis la culoare  este mai putin pretabil la epilat, deoarece are mai putina melanina, iar parul carunt sau alb nu poate fi epilat.
Epilarea de lunga durata IPL produce un grad redus de durere, pe care cei mai multi dintre pacienti o descriu ca fiind moderata si acceptabila  Durerea este mai intensa la cei cu pielea inchisa la culoare si la cei cu par des, inchis la culoare, deoarece energia emisa de IPL este absorbita de pigmentul din piele cit si de cel din par.

Pregatirea pacientilor pentru tratament

    Pacientii trebuie sa nu se bronzeze cu 1 luna inaintea inceperii tratamentului si pe tot parcursul tratamentului.
    Evitarea expunerii la lumina solara pentru 4-5 zile, deoarece imediat dupa tratamentul de epilare IPL pielea este mai sensibila la UV. Se vor folosi creme ecran solar cu putere de protectie mare SPF +30 ( +50).
    pacientul va rade parul de pe zona tratata cu o zi inaintea sedintei de  tratament, lungimea optima in momentul tratamentului fiind de 1 - 2 mm
    Nu se recomanda smulgerea radacinii firului de par prin folosirea de ceara sau aparate care epileaza prin zmulgere cel putin 4 saptamani iainte de sedinta de epilare pentru a dispune de cat mai multi foliculi pilosi care sa fie distrusi de raza IPL.
    In ziua tratamentului nu se vor aplica pe zona de tratat deodorante, parfumuri, produse de aromaterapie.

De ce “creste” parul dupa tratament ?
IPL actioneaza doar pe bulbul ( radacina) firului de par fara a se produce vaporizarea firului (tijei pilare). Radacina firului de par distrusa ramane atasata de epiderm si pe masura ce epidermul se innoieste din profunzime, parul este impins spre inafara si sufera un proces de aparenta ˶ crestere ̋ pana in momentul in care bulbul distrus va ajunge la suprafata pielii si va cadea definitiv ( cam in 2- 3 saptamani dupa sedinta de epilare IPL).
Daca radacina firului de par a fost distrusa, dupa tratament firul de par se poate indeparta usor, nedureros,  prin tragerea cu o penseta . Un inel rosu poate aparea in jurul fiecarui folicul pilos si poate persista citeva minute dupa tratament. Aceste doua aspecte sunt indicii valoroase dar nu sunt prezente intotdeauna. Rezultate benefice se observa si la cazurile la care aceste doua semne nu sunt prezente.

Care sunt efectele secundare ?
Lumina vizibila este complet sigura si nu necesita precautii speciale cu exceptia purtarii ochelarilor de protectie.
Pielea unora dintre pacienti devine foarte repede rosie dupa tratament si foarte rar pot aparea mici vezicule asemanatoare cu cele care apar dupa expunerea excesiva la soare. Aceste fenomene secundare intalnite la epilarea  IPL sunt pasagere, disparand si spontan in cateva ore.  

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi
www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.
www.inforegio.ro


www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat in cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională