Centrul Medical Dr. Mihalceanu Timisoara ofera consultatii gratuite pacientilor care doresc realizarea reabilitarii protetice cu ajutorul implantelor dentare. Fiecare situatie clinica este evaluata in parte, pentru a informa pacientul daca este un bun candidat pentru implant, de cate implante are nevoie, daca sunt si alte variante de tratament, care este costul estimat al tratamentului etc.
Implantul dentar reprezinta o solutie moderna de reabilitare dentara. Consta practic in inserarea unui mic surub de titan (materialul cel mai biocompatibil cu osul alveolar) care inlocuieste radacina dentara si care v-a oferi sprijinul pentru dinti ceramica.
Inserate pe locul fostelor radacini, implantele dentare constituie baza noilor dinti, servind drept sprijin pentru o coroana ceramica, punte fixa sau proteza mobilizabila, care vor avea rol functional si o estetica asemenea dintilor naturali. Pacientii protezati prin implante dentare peste care se adapteaza dinti ceramica recastiga abilitatea de a manca aproape orice si zambesc cu incredere, stiind ca noii lor dinti ceramica au un aspect natural. Prin inserarea implantelor dentare se reconstituie integritatea structurii faciale (a arcadelor dentare si obrajilor, buzelor), reducand inconvenientele pe care le produce pierderea unuia sau mai multor dinti.
Indicatii implan dentar: in general, orice pacient dar mai ales pacientii tineri care are unul sau mai multi dinti lipsa.
Contraindicatii pentru implante dentare:
locale, (cand au legatura cu cavitatea bucala): cantitatea sau calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau a unor vase si nervi, igiena deficitara etc
generale, (cand au legatura cu starea generala a organismului): pacientul este inca in crestere sau sufera de boli ca diabetul, anumite afectiuni ale sangelui, ale tesutului osos etc.). De aceea, inainte de plasarea implantelor dentare, se fac radiografii speciale si un set de analize de sange.
Inserarea implantului in osul maxilar prespune o interventia chirurgicala sub anestezie locala. Astazi, majoritatea procedurilor chirurgicale pentru inserarea implanturilor dentare permit pacientilor sa se intoarca acasa in aceeasi zi. Dupa aceasta operatie se asteapta 4-5 luni pentru ca celulele osoase sa creeze un tesut osos nou in jurul implantului dentar, proces complex numit osteointegrare. Osteointegrarea este de obicei usor acceptata de organism.
Dupa interventia chirurgicala, pacientii trebuie sa respecte o igiena locala foarte riguroasa, deoarece in lipsa acesteia apar inflamatii gingivale care pot conduce la pierderea implantului dentar. Se impune astfel necesitatea realizarii controalelor periodice la fiecare trei luni.