Cabinet medical Dr. Mihalceanu - Dermato-venorologie & Stomatologie Timisoara Centrul medical
Doctor Mihalceanu
Dermato-venerologie & stomatologie
Timisoara

Sunt insarcinata! Mai trebuie sa merg la dentis?

Datorita modificarilor hormonale din aceasta perioada, dintii si gingiile dvs. necesita o atentie suplimentara. Sarcina, prin cresterea nivelului de estrogen si progesteron, favorizeaza inmultirea unor bacterii si aparitia gingivitei. Gingiile isi modifica culoarea devenind violacee, sangereaza  frecvent si cresc in volum. Statistic 30-50% dintre femeile insarcinate prezinta probleme gingivale, dar acestea nu se datoreaza sarcinii in sine, ci unei placi bacteriene preexistente.

Multe femei stiu ca o cale de transmitere a infectiilor este cea genitala, dar putine cunosc faptul ca, bacteriile cantonate la nivelul gingiilor pot patrunde in circulatia generala rezultand infectii severe. De aceea este foarte important sa se mentina o igiena bucala maxima si consultatii regulate la medicul dentist pentru igienizari profesionale (periaj si air flow).

Trebuie sa evite radiografiile dentare pe toate perioada sarcinii. Manevrele mai complicate cum sunt interventiile chirurgicale, extractiile trebuie temporizate pentru trimestrul al 2-lea de sarcina.

In cazul unei urgente (crize dureroase sau abces), Dentistul trebuie sa colaboreze cu medical obstetrician pentru alegerea unei solutii optime atat pentru mama cat si pentru fat. Deasemenea studii recente au demonstrat repetat ca anestezia nu este nociva pentru sarcina si ca mai degraba stresul unei interventii dureroase sau durerea in sine determina efecte negative asupra copilului.

Este important pentru viitoarele mamici sa stie faptul ca alcoolul si fumatul sunt factori extrem de nocivi ce pot determina pe langa malformatii, si o greutate mica la nastere a copilului, cu posibile efecte negative asupra sanatatii dentare: smalt mai slab calitativ si chiar cantitativ.

Trebuie sa amintim ca dintii permanenti ai copilului isi incep dezvoltarea intrauterin si ca nutritia mamei si starea de sanatate generala influenteaza sanatatea acestora. Practic mama sanatoasa egal copil sanatos, iar mentinerea unei bune igiene orale este cel mai intelept lucru, nu doar in timpul sarcinii, ci pe durata intregii vieti.

Stomatologie Zambetul tau e pe MAINI BUNE
Sunt insarcinata! Mai trebuie sa merg la dentis?